Pro Apis košnica

NOVO NA TRŽIŠTU

PRO APIS KOŠNICA &  PRO APIS TERMO KOŠNICA

PREUZMI UPUTE ZA RAD SA PRO APIS KOŠNICOM

BOLJA OD LR , RV ILI FARRAR KOŠNICE . LAKŠI RAD,VEČAUČINKOVITOST,SIGURNO ZIMOVANJE , BRŽI PROLJETNI RAZVOJ. LAKŠE DOBIVAMO SORTNI MED. NEMA DIZANJA TEŠKIH NASTAVAK I ROTACIJAKOŠNICA “” PRO APIS “”TE NJENE PREDNOSTIU ODNOSU NA OSTALE NASTAVLJAČE !!!!!!  

1. Lakoča rada – 2 x plodište po 26 cm visine i 2 x medište po 17 cm visine , Širina-Dužina 41,2×41,2 cm (kocka u osnovi košnice ) a između plodišnih i medišnih nastavaka je matična rešetka.Strogo odvaja plodišta od medišta/ zna se šta je od pčelara a šta pripada pčeli , anulirana ljudska pohlepa !!! Nikada ne vrcamo med iz PLODIŠNIH NASTAVAKA  – TO JE OD PČELJINJE ZAJEDNICE !!! .Tako da uvjek ima 15-20 kg meda u zajednici koji je potreban kako bi zajednica uvjek bila u snazi i razvijala se togom cijele godine ravnomjerno.Zbog jačine zajednice nije potrebno prevješavati leglo i deblokiravati ili prevješavati okvire sa peludom u jakoj peludnoj paši.Ukupno prima u 3 nastavka 60 kg meda.U dva medišna i jedan plodišni ,PONAVLJAM-med iz plodišta nikad ne uzimamo pčeli!! Ako dođe suša uvjek imamo dovoljnu zalihu meda u 2. plodišnom nastavku zbog debljine mednih vjenaca. Kako nam zajednica nebi propadala tokom sušnog razdoblja med je uvjek prisutan u zajednici . Kod jakih pčeljinjih zajednica zajednica manja je mogučnost bolesti . Veči prinosi uz manje rada po jednoj košnici.Tako da sa isto uloženim vremenom održavamo više košnica.

2. Riješen je problem zimovanja – jer je hrana uvjek iznad klupka . To jest kritičan dio izlaska pčeljine zajednice iz zime . Mogučnost automatskog stimuliranaj zajednice u prolječe sa vlastitim mednim okvirom (netreba vam pogača ) kojeg postavljam na gornje okvire , ispod 4u1 hranilice . Uzeto sve najbolje od meni poznatih košnica i ukomponirano u pro apis košnicu.

3. LR – volumen – 60 000 čelija u dva nastavka + bonus veliki medni vjenci u 2. Plodišnom nastavku ( slično kao kod DB košnice , ali lakša manipulacija sa nastavkom ili okvirima ) .Pogodna za seleče pčelarstvo (pčelarske kontenjere ) zbog iste širine kao i LR košnica / 41,2 cm .

4. KOCKA U OSNOVI KOŠNICE – oblik 41,2 x 41,2 ,(slično kao kod RV košnice ) pčele vam ne umiru preko zime jer su uvjek u doticaju sa medom . Lakše se brane od tuđica / grabeži. Brže se kreču kroz 300 ulica koje su sada ukrižane kao kod RV košnice . KOMPATIBILNA SA RV I EKO RV KOŠNICOM !!!

5. DB – tehnologija pčelarenja – manje rada i intervencije pčelara u prolječe i tokom cijele godine u plodištu. Manje stresa za pčele od strane čovjeka . Zbog manjeg potrebnog broja otvaranja košnice .

6. Pogodna je za eko pčelarstvo – zbog malih dimenzija medišnih okvira moguče je pčeli omogučiti da sama izgradi sače koje nije tretirano kemikalijama i u koje matica kasnije ne leže leglo . Zbog toga što su medišni i plodični okviri strogo odvojeni matičnom rešetkom. Medišta nikada ne rotiramo sa plodištima. U medištu je uvjek samo med i DJEVIČANSKO SAČE ,VOSAK, koji netrebamo mjenjati tokom godina,jer matica neće nikada zaleći u medišta.– Nije potrebno prevješavati leglo i deblokirati ili prevješavati okvire s peludom tijekom jake peludne paše ili tokom godine. Tijekom cijele godine pčela radi umjesto pčelara, kao u prirodnom staništu – šupljini drveta ili pletari. Ekološko pčelarenje je u početku skuplje ali je kasnije 2-3 puta isplativije . Med je traženiji , skuplji a također i vosak te ostali pčeljinji proizvodi .  

7. Brži proljetni razvoj – u dva plodišta u obliku kocke, VŠD 26 x 41,2 x 41,2 cm. – Lakše se dobiva sortni med u dva medištima , VŠD 17 x 41,2 x 41,2 CM. Med prije sazrije u manjim okvirima. Jednostavniji rad i lakša manipulacija s dva medišta od 17 kg. NEMA ROTACIJE PLODIŠTA S MEDIŠTIMA .Bolja je od LR, RV ili Farrar košnice zbog jednostavnijeg rada, veće učinkovitosti i sigurnog zimovanja.  

8. Posebno konstruirana hranilica 4u1-multifunkcionalna – koja se po potrebi pretvara u zbjeg,hranilicu u koju ide medni okvir ili sirup , podnicu , sneglerovu dasku,bježalicu i pregradnu dasku za dvomatično pčelarenje. Pomoču ove hranilice možemo raditi dvomatično i netrebamo kupovati dodatni nukleus –košnicu kako bi proizveli novu pčeljinju zajednicu.Sve se radi u jednoj košnici. Proizvodnja nove zajednice ilii prije glavne paše pojačavanje osnovne zajednice.

9. Posebno konstruirana antivarozna podnica sa kosim ulazom i ugrađenim češljem protiv miševa-omogučuje nam da nemamo grabež na pčeljinjaku.zbog kosog leta i češlja. Podnica ima duži vjek trajanja jer leto nije vani i nemože doči do gušenja pčela tokom zime . Snjeg nemože zatvoriti ulaz u košnicu jer leto nije izvučeno.

KAKO PRIJEČI SA LR KOŠNICE NA PRO APIS KOŠNICU ?

Postupak možete vidjeti na gore desno prikazanim slikama .Stavite vaše nove okvire od PRO APIS KOŠNICE U LR VAŠU DOSADAŠNJU KOŠNICU. Sačekate 2-3 tjedna dok pčelene izgrade saće na vašim novim satnim osnovama na PRO APIS OKVIRIMA. Kada to učine vi prebacite vaše novo izgrađene PRO APIS OKVIRE sa zaleženim leglom u vaše nove PRO APIS KOŠNICE. Zajedno sa starom maticom ili novom maticom .Ili druga varijanta je da na posteječu LR zajednicu stavite prazan nastavak sa satnom osnovom saokvirima – plodišnim . Te pošto je širina ista ali nije ista dužina . Na taj dio koji je duži stavite tvrdi stiropor ili STIRODUR . Te na njega stavite ciglu ili kamen kako nebi stirodur odletio . Trebamo tada obilato hraniti sirupom zajednicu kako bi što prije izgradile satnu osnovu te nakon cc 3-4 tjedna kada izgrade u gornjem nastavku da matica prijeđe u gornji nastavak. Tada sklanjamo doljni LR nastavak i na novu PRO APIS podnicu stavljamo gornji Pro Apis plodišni nastavak . 

CIJENE

OSNOVNA DRVENA PRO APIS KOŠNICA – 320,00 kn  

 

Pošto dimenzija plodišnih nastavaka zadovoljava pčelarenje sa dva plodišta da jedno bude plodište a drugo medište jer ima volumen od 60 000 pčela u jednom nastavku ili da stane 30 kg meda u drugi nastavak – medište . Te da se rotiraju po potrebi . Vama od sada nudimo mogučnost da sami odaberete šta želite kupiti . Da li samo plodišne nastavke a kasnije medišne ( koji su manji – 17 cm visine ) ili hranilicu 4u1 ili samo raditi sa plodišnim nastavcima. Jedan okvir ima volumen od 6000 čelija ili 10 okvira ima volumen 60 000 čelija čini ovu košnicu idealnu za početak pčelarenja . A ima sve benifite kockastih košnica . Kao što je to da nema prevješavanja legla . Također nema smrtnog prostora između nastavaka kao što ima Lr košnica . Te također brz proljetni razvoj zbog kompaktnosti legla unutar kocke ( krug unutar kocke je uvjek u centru ) . Moguče je također okvire postavljati na toplo ili na hladno , bitno kod zimovanja. To su samo neke od prednosti ovog tipa pčelarenja. A k tome cijena košnice je sada dostupna svima koji se žele pokušati baviti pčelarstvom pa kasnije tek odlučiti u kojem smjeru krenuti . Da li nastaviti sa ekološkim pčelarstvom ili konvenciolnim , odluka je dalje na vama.

OSNOVNA KONSTRUKCIJA
1 kom  podnica antivarozna
2 kom  plodišna nastavka 
20 kom plodišnih okvira
1 kom pokrovna daska
1 kom krov sa limom

DODATNO
matična rešetka = 55 kn
hranilica 4u1 = 90 kn
dodatno plodište 55 kn
dodatno medište 55 kn
okviri 3 kn / kom

KOMPLET DRVENA PRO APIS KOŠNICA – 550,00 kn  

Pošto dimenzija plodišnih nastavaka zadovoljava standarde pčelarenje sa dva plodišta  jer jedno plodište ima volumen od 60 000 pčela ( čelija ) a ujedno u drugi plodišni nastavak  stane 30 kg meda . Na taj način omogučujemo pčelama da same sebi sakupe i skladište dovoljno meda za zimu već u proljeće . Kako nebi kasnije strahovali dali zajednica ima dovoljno hrane za pravilan razvoj togom godine .Te kako bi bezbrižno zimovala. Ako znamo da ispod 15 kg meda ( hrane ) nikada  nebi trebali imati u košnici . Bilo da je ljeto ili zima na ovaj način bezbrižno riješavamo taj problem . Tada nam je zajednica produktivnija te dobivamo krupnije pčele koje su hranjene medom . A kasnije takve pčele dalje lete i sakupe više meda .Riješili smo največi problem a to je ljudska pohlepa . Ako izvadimo med iz plodišnih nastavaka ( dva donja nastavka ) onda znamo da smo pohlepni te če nam zajednica prije ili kasnije propasti ili se sporieje razvijati u odnosu na normalnu zajednicu koja ima velike zalihe meda . Na taj način čete biti korak bliže istinskom pčelarstvu gdje čete hraniti pčele sa medom a ne sa šečerom . Uz manje potrebe da dohranjujete pčele šečerom čete moči držati više zajednica te time uz manje rada čete imati u zbroju više zajednica i više meda. Te zdravije pčele i jake zajednice . Pošto je košnica kockastog oblika okvire možete okretati na toplo – hladno . Tada zajednica bolje zimuje i nema potrebe za prevješavanjem legla kao što se to mora raditi u LR košnici . Sada kada znamo što je od pčele potrebno je da imamo i medišne nastavke u koje če zajednica deponirati med za nas . Koje odvajamo sa matičnom rešetkom . Zbog dva razloga. 1) da bi pčele imale direktan ulaz u medišta 2) kako matica nebi dolazila u medišne nastavke . Prije glavne paše zarotirali smo gornji plodištni nastavak te ga stavili na podnicu kako bi matica imala konstantan osječaj i ako stane paša te unos meda te razvijala i dalje leglo za druge paše u sada gornjem 2. plodištu koje je sada prazno i spremno za prihvat legla.Medišni nastavci su visine 17 cm , dakle manji su okviri te med prije sazrije u manjim okvirima jer ga pčela prije zatvori i lako dobijemo sortni med. Pošto nikada nečemo stavljati u medišta ljekove jer če medišta biti uvjek samo za med . Tada u medištima dobijamo samo djevičanski vosak i čisti med . A ako to ne želimo nikada nemoramo mjenjati vosak u medištima jer nikada matica neće leći jaja u medišta. Zna se točno što je medište a što je plodište . Napokon u našim košnicama smo uveli red . Te možemo na taj način dobiti kvalitetniji proizvod , naprimjer med u saću koji ima veću cijenu jer je “ ekološki “ . A nakon glavne paše uz pomoć hranilice 4u1 bez da kupujemo dodatan nukleus možemo lako proizvesti dodatnu zajednicu . Tako što umetnemo između dva plodišna nastavka hranilicu koja se tada pretvara u podnicu . Te fizički odvajamo dvije matice , leglo  i med  koji se nalazi u sada dva plodišta . A kasnije možemo uz pomoć ove hranilice koja se pretvara u sneglerovu dasku preusmjeravati pčele iz gornjeg plodišta u donje plodište .Na taj način dobijamo ponovo jaku zajednicu za sljedeču pašu. Više o tome u sekciji 4u1 hranilica ili u uputama.

OSNOVNA KONSTRUKCIJA
1 kom podnica antivarozna
1 kom hranilica 4u1
1 kom pokrovna daska
1 kom krov sa limom
2 kom plodišna nastavka
2 kom medišna nastavka
40 kom plodišnih okvira
40 kom medišnih okvira

DODATNO
matična rešetka = 55 kn

TERMO PRO APIS KOŠNICA – 640,00 kn

 

TERMO KOŠNICE testirane su svim uvjetima , ZIMA , LJETO, JESEN, KIŠA , SNJEG. S Tlačnom čvrstočom 300 kg po cm2. U proteklih 5 godina nisu se promjenile niti malo !!!
– NESALOMLJIVE I VJEČNE , garancija na svaki nastavak 1 GODINU !!!!! Ako dođe do trganja , habanja , ili bilo kakvog loma ili odvajanja materjala od materjala dajemo novi u zamjenu za stari !!! POTPUNO BESPLATNO !!!! O našem trošku …. PROIZVODIMO IH U SVIM OBLICIMA ” PRO APIS , LR,FARRAR,RV,POLUNASTAVCI ” Debljina stijenke može biti od 200 milimetara ( prikladno za pčelarske kontenjere ) pa do 400 milimetara , ispuna je neupijajuči , vodo otporni stirodur .Stjenke su od vodootpornog brezinog drveta s nutarnje i vanjske strane . Spajani su posebnom tehnikom vručeg ljepljnja s unutarnjim ojačanjima od punog drveta .Za pčelu prirodan ambijent, DRVO !!! S time da dobijate ispunu od : 200 mm stirodura je kao 800 mm drveta !!!! ili 400 mm stirodura je kao 1600 mm drveta !!!!– preko zime termo efekt unutar košnice , pčele lakše i bolje zimuju.– U prolječe pčeljinja zajednica brže se razvija , troši manje hrane tokom cijele godine , lakše održava leglo na okupu – klupkoVRLO BITNO !!! kada pripremamo pčele za bagremovu pašu , ušteda na pogačama . Ili tokom zime je manja potrošnja meda.-U ljeto kada su paklene vručine manje pčela visi u bradi , na ulazu košnice , nego zbog efekta TERMO obavljaju druge poslove ( skupljaju nektar ili pelud , odgajaju leglo , brže izventiliraju med !!! ) troše manje vode . VIŠE SU ORJENTIRANE NA SAKUPLJNJE !!!

OSNOVNA KONSTRUKCIJA
1 kom podnica antivarozna
1 kom hranilica 4u1
1 kom pokrovna daska
1 kom krov sa limom
2 kom plodišna nastavka / TERMO
2 kom medišna nastavka / TERMO
40 kom plodišnih okvira
40 kom medišnih okvira

dodatno:
matična rešetka = 55 kn